Ekoregija Velika Gorica je sudjelovala u projektu u kojem se u Veliku Goricu doveo sustav javnih bicikala.

Sustav javnih bicikala od danas je dostupan i građanima Velike Gorice. Desetak bicikala, među kojima su klasični gradski i električni bicikli, nalazi se na dvije lokacije u gradu na Trgu kralja Tomislava te kod VG Goričanke, a građani će ih prvih 15 dana moći koristiti besplatno.
Od polazišta do odredišta Velikogoričani od danas mogu i javnim biciklom. U našem su gradu otvorene dvije stanice “Nextbike” servisa putem kojeg je građanima dostupno desetak bicikala. Velika Gorica se tako pridružila mreži od 10 “nextbike” gradova Hrvatske kroz projekt koji će omogućiti građanima brže obavljanje poslova, doprinijet će prometnoj sigurnosti u gradu, smanjenju emisije CO2, smanjenju buke i gužve u prometu te razvoju biciklizma na području našeg grada i okolnih naselja. Investitori projekta su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica GVG i VG Komunalac d.o.o.

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine Nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu.

Potrebno je samo registrirati se na terminalu gdje pišu upute. Može se i putem interneta. Plaćanje je omogućeno kreditnom ili debitnom karticom, a isto tako uvedeno je i plaćanje putem SMS-a trenutno za Vip i T-Mobile korisnike, objašnjava direktor tvrtke Sustav javnih bicikala Krešimir Dvorski.

Vožnja biciklom prvih 30 minuta je besplatna nakon čega svaki novi sat plaća 8 kuna. Ako vožnja potraje dulje od 5 sati do maksimalno 24 sata naplatit će se iznos od 79 kuna.

Time želimo stimulirati ljude da što više dana bicikli budu dostupni svima. Jer ako bi ljudi zadržavali bicikl za sebe to ne bi više bio sustav javnih bicikala – objasnio je Dvorski dodavši kako je prvih 15 dana za sve u Velikoj Gorici iznajmljivanje bicikla besplatno.