Dana 12.10.2019. godine, ispred Muzeja Turopolja te u prostorijama Turističke zajednice Grada Velike Gorice proveden je projekt VG Čajanka.

VG Čajanka je jednodnevni besplatni eko sajam gdje su se na jednom mjestu okupili 8 postojećih lokalnih OPG-ova koji su predstavili svoje proizvode (med, aroniju, jabuke, bučino ulje, jagode, maline, ribizla, kupine, borovnice, krumpir i batat) posjetiteljima. U cilju
predstavljanja svojih proizvoda, izlagačima se osigurao štand kako bi posjetitelji mogli probati i kupiti njihove proizvode.

U sklopu sajma, u prostorijama Turističke zajednice Grada Velike Gorice održana su 3 predavanja o ekološkom uzgoju i zdravijem životu. Prvo predavanje i drugo predavanje održali su profesori s Agronomskog fakulteta, Ivica Kisić, o razlikama između ekološke i konvencionalne poljoprivrede i profesor Marko Vinceković koji je sa svojim timom na zavodu za kemiju osmislio inovativnu MAKABI kapsulu za zaštitu i prihranu bilja. Treće predavanje održala je gospođa Marija Ševar iz Ministarstva poljoprivrede na temu kako do EKO znaka. Kroz kratka predavanja postojećim lokalnim OPG-ovima i ostalim zainteresiranim građanima nastojali su prenijeti svoje znanje i iskustvo o zdravijem i ekološki prihvatljivom uzgoju voća i povrća, prikazati im potencijalnu veću financijsku dobit u slučaju prelaska na ekološki uzgoj, ali i naučiti kako prepoznati eko proizvod kada ga kupuju.

Za vrijeme predavanja, ispred Turističke zajednice Grada Velike Gorice, građane su zabavljali velikogorički izvođači Zlatko Majsec, Tomislav Tonković, Tin Rašpolić i Damian Humski, a za okrjepu građani su imali prilike piti topli čaj i probati kiflice, kao i domaće proizvode izložene na štandovima izlagača. Podijeljeno je oko 200 šalica čaja.

Cjelokupna ideja ovoga projekta je predstaviti postojećim lokalnim OPG-ovima, vlasnicima vrtova, građanima i široj javnosti važnost ekološkog uzgoja hrane. Informacije o projektu pružene su putem mrežne stranice Udruge, lokalnih portala, izjavama na radiju te putem društvenih mreža.