Ekoregija Velika Gorica je u suradnji s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica pokrenula je projekt edukacije velikogoričkih osnovnoškolaca na temu postupanja s otpadom i recikliranja.

Stručnjaci s Veleučilišta Velika Gorica pojasnili su važnost odvajanja otpada, dok su predstavnici VG Čistoće pokazali kako ti procesi izgledaju na terenu. U projektu je sudjelovalo oko 60 učenika iz 3. i 4. razreda OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Juraj Habdelić, koji su posjetili najmodernije hrvatsko reciklažno dvorište i odlagalište otpada. Iz VG Čistoće d.o.o. poručuju: „Kao nositelj projekta želimo pokazati da u srži poslovanja njegujemo koncept održivog razvoja i upravljanja resursima. Znamo da je edukacija javnosti o pametnom, ekonomičnom i ekološki prihvatljivom postupanju s otpadom nezaobilazna ako želimo imati održiv sustav. S educiranjem treba započeti što ranije, jer će jednog dana i ta djeca postati korisnici usluga VG Čistoće “.

Projekt je izazvao pozitivne reakcije učenika, te se planira proširiti i na ostale velikogoričke škole. I Veleučilište Velika Gorica aktivno je na području zaštite okoliša, gdje kroz vlastite studijske programa i Eko školu stvaraju generacije studenata koji sudjeluju aktivno u projektima i predavanjima vezanim za otpad. „Otpad nastaje svim našim aktivnostima, a kako ćemo s njim postupati uvelike ovisi o nama samima. Stoga je jako važno imati na umu da u otpadu postoje i vrijedne sirovine te da se recikliranjem štede prirodni resursi, voda i energija te stvara društvo za neko bolje sutra“, stav je doc.dr.sc. Sanje Kalambure, voditeljice Eko škole Veleučilišta Velika Gorica. Budući da dijeli iste ciljeve s VG Čistoćom i Veleučilištem Velika Gorica, udruga Ekoregija Velika Gorica s novim vodstvom ulaže značajne napore ne bi li podržala i potaknula aktivnosti koje doprinose, potiču i promoviraju održivi razvoj, zaštitu okoliša i kvalitetniji život na području Velike Gorice.
Svi projektni partneri se nadaju da će kontinuitetom djelovanja i provođenjem raznih aktivnosti uspjeti u ostvarenju vizije održivog postupanja s otpadom, te ispunjenju zajedničkih ciljeva o prenošenju ljubavi prema okolišu i na najmlađe stanovnike lokalne zajednice.