Grad Velika Gorica, u partnerstvu s Ekoregijom Velika Gorica i Razvojnom agencijom Grada Velika Gorica VEGORA započeo je projekt uvođenja pilotne javne infrastrukture za električna vozila na području Velike Gorice.

Svrha projekta vrijednog oko 450.000,00 kn je potaknuti elektro-mobilnost građana i općenito korištenje obnovljivih izvora energije u prometu. Inicijativu Grada je podržao i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz sufinanciranje projekta u iznosu od 120.000,00 kn. Osim direktne uštede u potrošnji goriva vozila prosječne godišnje kilometraže od 12.000 km, supstituiranje konvencionalnog vozila električnim generira smanjenje emisije onečišćujućih tvari (CO2) za 1 tonu tijekom godine dana.

Nabavkom 5 punionica i njihovom instalacijom na najfrekventnijim i najdostupnijim gradskim točkama, Velika Gorica će se svrstati uz 17 hrvatskih gradova koji trenutno pružaju javno dostupnu uslugu punjenja. E-punionice u Velikoj Gorici omogućit će punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila (uobičajenog kapaciteta baterija do 20 kWh) u trajanju do 60 min, što je i uobičajeno vrijeme boravka vozila na javnom parkirnom mjestu.

Osim toga, pozadinski ICT sustav osigurava vrhunsko korisničko iskustvo uz pomoć sustava za autorizaciju s mogućnošću pretraživanja, rezervacije i korištenja punionica u realnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone i SMS platforme.

E-punionice omogućavaju punjenje baterije tipičnog gradskog električnog vozila (uobičajenog kapaciteta baterija do 20 kWh) u trajanju do 60 min, što je uobičajeno vrijeme boravka vozila na javnom parkirnom mjestu. Osim toga, pozadinski ICT sustav omogućava vrhunsko korisničko iskustvo uz pomoć sustava za autorizaciju koji podržava pretraživanje, rezervaciju i korištenje punionica u realnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone i SMS platforme.

Punionice neće biti na raspolaganju samo za automobile, već i za elektro skutere i bicikle, a svaki će vlasnik vozila dobiti svoju identifikacijsku karticu putem koje će se pratiti potrošnja energije punionice.

Projektom uvođenja pilotne mreže punionica i pripadajućeg pozadinskog ICT sustav za upravljanje želi se promovirati elektro mobilnost na području grada, uz istovremeno poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u prometu.

Lokacije:

1. Parkiralište Vatrogasni dom Velika Gorica
2. Parkiralište Pučko otvoreno učilište Velika Gorica
3. Parkiralište Goričanka
4. Parkiralište Trg Stjepana Radića
5. Parkiralište kraj zelene tržnice