Sustav javnih bicikala:

Dostupan i građanima Velike Gorice! Desetak bicikala, među kojima su klasični gradski i električni bicikli, nalazi se na dvije lokacije u gradu na Trgu kralja Tomislava te kod VG Goričanke, a građani će ih prvih 15 dana moći koristiti besplatno.

Od polazišta do odredišta Velikogoričani od danas mogu i javnim biciklom. U našem su gradu otvorene dvije stanice “Nextbike” servisa putem kojeg je građanima dostupno desetak bicikala. Velika Gorica se tako pridružila mreži od 10 “nextbike” gradova Hrvatske kroz projekt koji će omogućiti građanima brže obavljanje poslova, doprinijet će prometnoj sigurnosti u gradu, smanjenju emisije CO2, smanjenju buke i gužve u prometu te razvoju biciklizma na području našeg grada i okolnih naselja. Investitori projekta su Grad Velika Gorica, Turistička zajednica GVG i VG Komunalac d.o.o.

Nextbike građanima, studentima i turistima omogućava najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz, a jednom registrirani korisnik za samo 79 kuna godišnje članarine Nextbike bicikle može koristiti u više od 120 gradova u svijetu.
– Potrebno je samo registrirati se na terminalu gdje pišu upute. Može se i putem interneta. Plaćanje je omogućeno kreditnom ili debitnom karticom, a isto tako uveli smo i plaćanje putem sms-a trenutno za vip i t-mobile korisnike – objasnio je direktor tvrtke Sustav javnih bicikala Krešimir Dvorski.

Vožnja biciklom prvih 30 minuta je besplatna nakon čega svaki novi sat plaća 8 kuna. Ako vožnja potraje dulje od 5 sati do maksimalno 24 sata naplatit će se iznos od 79 kuna.
-Time želimo stimulirati ljude da što više dana bicikli budu dostupni svima. Jer ako bi ljudi zadržavali bicikl za sebe to ne bi više bio sustav javnih bicikala – objasnio je Dvorski dodavši kako je prvih 15 dana za sve u Velikoj Gorici iznajmljivanje bicikla besplatno.

Uskoro još više bicikala i staza

Sve prednosti sustava javnih bicikala istaknute su danas prilikom otvorenja stanice kod VG Goričanke kada su bicikle isprobali gradonačelnik Dražen Barišić, njegovi zamjenici i prisutni građani.
-Velika Gorica je jedan od najbiciklističkijih gradova u Hrvatskoj. Ima mrežu biciklističkih staza “on road” i “off road” pa samim time ima i jako puno potrebe biciklista i želje za bicikliranjem – rekao je gradonačelnik Barišić istaknuvši veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta.

Najavio je i postupno otvaranje dodatnih stanica s biciklima, uređenje biciklističkih staza i prometnih pravaca s obzirom na potrebe građana.
-Sustav ćemo nadopuniti već ove godine s više točaka i više bicikala. Moramo napraviti analizu iz kojih smjerova, koridora i pravaca je sugrađanima to najpotrebnije. Sljedeći korak je povezivanje željezničke stanice i centra, a potom sjevera grada i igrališta sa sportskim terenima – kazao je gradonačelnik.

Do Zagreba Vlakom i biciklom

Osim u ovom urbanom dijelu grada sustav javnih bicikala trebao bi doprinijeti i razvoju turizma i rekreacije u ruralnim predjelima. Barišić je istaknuo da se radi na uređenju biciklističkih staza prema Vukomeričkim Goricama i prema Posavini koje bi već u sljedećoj sezoni trebale biti dostupne.
Sustav javnih bicikala omogućuje i integrirani javni prijevoz kombinacijom vlaka (HŽ) i bicikala čiji korisnici uživaju čak 150 minuta besplatne vožnje svaki dan.
Javne bicikle u Velikoj Gorici podržala je i pjevačica Ivana Banfić koja je i sama isprobala bicikl.
-Super je ne moraš puno “gaziti”, što brže vrtiš pedale motor brže ide, do Sljemena si začas! Brže nego autom. Volim voziti bicikl i svakako ću koristiti sustav. Svima bih preporučila da se voze biciklima – rekla nam je Ivana.

Do srpnja ove godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u 5 novih gradova čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbike gradova u Europi, s više od 20.000 registriranih korisnika.
Uskoro i “Smart kartica”
Razvoj Velike Gorice kao “Pametnog Grada” odrazit će se i uvođenjem Smart kartica koja bi trebala uskoro biti dostupna građanima, najavio je danas gradonačelnik Barišić. Riječ je o kartici koja će povezivati mnoge gradske usluge poput plaćanja komunalnih računa, gradskih usluga, knjižnice, ulaznica za utakmice i predstave, kupanja na bazenu pa i korištenja javnih bicikala.

Općenito o biciklizmu u Velikoj Gorici:

Mreža biciklističkih staza kontinuirano se uređuje od 2008. godine, a posljednjih je godina uređeno 35 kilometara biciklističkih staza oko grada Velike Gorice. Hrvatski ured Regionalnog centra zaštite okoliša Srednje i Istočne Europe (REC) proglasio je u svibnju 2014. Veliku Goricu drugim „naj-biciklističkim“ gradom u Hrvatskoj. U svibnju 2011. pokrenut je međunarodni projekt „Mobile 2020“ kao petogodišnji projekt s ciljem stvaranja bike-friendly klime i veće mobilnosti na lokalnoj razini.

Turistička zajednica Velika Gorica uspješno organizira biciklijadu “Tour de Tur” Velika Gorica. Sudionici biciklijade su rekreativci i profesionalni biciklisti iz Velike Gorice, Zagrebačke županije i cijele Hrvatske, dok je sama manifestacija i međunarodno prepoznata.

Biciklističke staze prvenstveno su namijenjene svakodnevnoj uporabi i razvijanju turističke ponude grada Velike Gorice. Tako lokalni stanovnici dobivaju mogućnost da put do posla, škole, autobusnog stajališta ili trgovine prevale na siguran, ekološki i zdrav način. Izgradnjom pješačko- biciklističkih staza posebno se cilja na turiste koji dolaze u grad Zagreb i tranzitne turiste s aerodroma Zagreb,građane grada Velike gorice, da imaju mogućnost turističko-rekreacijski upoznati i posjetiti kulturno-povijesne znamenitosti, ugostiteljsko-turističke objekte Turopoljskog kraja, Vukomeričkih gorica te Pokuplja.Na trasi pješačko biciklističkih staza postavile bi se informativno edukacijske ploče koje bi informirale korisnike o području kojim prolaze. Informativno edukacijske ploče educirale bi putnike namjernike o:

 • životinjskom i biljnom svijetu ovog kraja;
 • ispričale bi priču o prapovijesnom govedu Tur po kojem je Turopolje dobilo naziv;
 • prikazale bi lokacije turističko – ugostiteljske ponude (seoski turizam);

Također na informativno edukacijskim pločama educiralo bi se bicikliste o poznatim osobama – povjesničarima, književnicima i umjetnicima s područja Velike Gorice.

Svatko od nas treba razmišljati i brinuti o svome tijelu i svakodnevnim fizičkim aktivnostima te zdravom načinu života. Ipak je „U zdravom tijelu zdrav duh“.

Nositelji projekata

Nositelj projekata pješačko-biciklističkih staza na području grada Velika Gorica bio bi Grad Velika Gorica, a dionici odnosno partneri Turistička zajednica Velika Gorica, Ekoregija Velika Gorica, Udruga Zdrav duh (organizator bicklijade Tur de tur), Maraton Klub, Udruženje obrtnika, mjesni odbori i tvrtka VG komunalac d.o.o. zadužena za održavanje objekta.

Trasa biciklijade Tur de tur u organizaciji Udruge Zdrav duh

Ciljevi projekata

Prijedlog rješenja biciklističkih staza na području Velike Gorice temelji se na sljedećim polaznim ciljevima:

 • opći cilj projekata pješačko-biciklističke staze na području grada Velika Gorica je povećanje životnog standarda lokalnog stanovništva i razvijanje turističke ponude grada Velike Gorice;
 • povećanje mreže pješačko-biciklističkih staza, te njihovo povezivanje, pri čemu se obogaćuje turizam Turopoljskog, Vukomeričkog i Pokupskog kraja, grada Velike Gorice te Zagrebačke županije;
 • poticanje rekreacije na otvorenom i cikloturizma;
 • povezivanje prigradskih naselja i gradskim središtem te pružanje lokalnom stanovništvu mogućnost sigurnog dolaska biciklom iz glavnih pravaca prigradskih naselja do gradskog središta.

Svrha projekata

Svrha projekata Pješačko biciklističkih staza:

 • širenje mreže biciklističkih staza na području grada Velike Gorice, Zagrebačke županije i njihovo spajanje s susjednim županijama;
 • podizanje životnog standarda lokalnog stanovništva;
 • smanjenje emisije stakleničkih plinova (CO2);
 • gospodarsko – turistički razvoj.

Rezultati projekata

Rezultati projekta Pješačko biciklističkih staza moći će se mjeriti u broju km izgrađenih biciklističkih staza, odnosno prema ukupnoj koncentraciji CO2 na području grada Velike Gorice.

Rezultati izgradnje pješačko biciklističke staze su:

 • poboljšana ponuda za aktivni i sportski turizam – privlačenje turista u kontinentalni dio Hrvatske;
 • pozitivni učinci na zdravlje lokalnog stanovništva;
 • smanjena koncentracija stakleničkih plinova (CO2);
 • podizanje životnog standarda lokalnog stanovništva.